Δελτίο Τύπου για την κατασκευή του σταθμού μετρό «Βενιζέλου»

Για τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέρ της μελέτης κατασκευής του σταθμού μετρό «Βενιζέλου» με κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Το Σωματείο “Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης” με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο ότι την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της μελέτης κατασκευής του σταθμού μετρό, που αναδεικνύει τα αρχαία στο ιστορικό σταυροδρόμι Εγνατίας-Βενιζέλου, εντάσσοντάς τα παράλληλα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας. Η αρχαιολογική αξία των αρχαιοτήτων αυτών, όπως και η σημασία τους για την πόλη μας έχει πολλαπλά καταδειχθεί.

Η αποτραπείσα με παλαιότερη υπουργική απόφαση μετακίνησή τους ήδη είχε εξασφαλίσει την αυθεντικότητά τους και αυτό επιβεβαιώθηκε. Έτσι, με την έγκριση αυτή του ΚΑΣ, οι προσπάθειες που κατέβαλαν εδώ και τέσσερα χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης δια του δημάρχου του, επιστημονικοί φορείς της χώρας και του εξωτερικού, μεμονωμένοι επιστήμονες και απλοί πολίτες βρίσκουν επιτέλους την ευτυχή κατάληξή τους.

Κανένας από τους αγώνες δεν πήγε τελικά χαμένος και από τους ισχυρισμούς για την αδύνατη συνύπαρξη αρχαίων και σταθμού μπορούμε πλέον να μιλάμε με υπερηφάνεια και ικανοποίηση για πλήρη και αγαστή συνύπαρξη πολιτιστικών αξιών, λειτουργιών, προτεραιοτήτων, και να προσδοκούμε ευθαρσώς διεθνή προβολή της χώρας και της πόλης.

Ευχαριστούμε όλους όσους με αφορμή το σταυροδρόμι υπερασπίστηκαν το δίκιο των αρχαιοτήτων στο σύγχρονο κόσμο και την ανάγκη της πόλης μας να συνυπάρχει μαζί τους.

Σωματείο “Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης”

Διαβάστε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf εδώ.