Επιστολή στα μέλη μας

Αγαπητά μέλη,   

Οι έκτακτες περιστάσεις που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19 καθώς και τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών, επηρέασαν και τη δράση του Σωματείου μας.

Η τελευταία μας δια ζώσης συνάντηση ήταν τον Μάρτιο, λίγες ημέρες πριν από το πρώτο lock down, στην εξαιρετική ξενάγησή μας στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με ξεναγό το διακεκριμένο μέλος του Σωματείου μας, τον καθηγητή Γεωλογίας Α.Π.Θ., Βασίλη Μέλφο.

Στους μήνες που μεσολάβησαν ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών δράσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο, ανατράπηκε, δυστυχώς, πολλές φορές λόγω των περιστάσεων. Ως Διοικητικό Συμβούλιο δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε τις ιδέες μας για ξεναγήσεις, διαλέξεις και εκδρομές, μόλις μας το επιτρέψουν πάλι οι συνθήκες.

Ωστόσο, όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι τις μέρες αυτές που «μένουμε σπίτι», η τεχνολογία μας επιτρέπει να συνεχίζουμε κατά κάποιον τρόπο τη ζωή σε κάθε της έκφανση.

Στο πλαίσιο των δικών μας ενδιαφερόντων ως μελών του Σωματείου «Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης», θεωρούμε ότι μπορούμε κι εμείς μέσω της τεχνολογίας να θαυμάσουμε κορυφαία μνημεία και έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από το σπίτι μας. Οι Υπηρεσίες και οι πολιτιστικοί οργανισμοί του Υπουργείου Πολιτισμού προσφέρουν ψηφιακές περιηγήσεις στα Μνημεία και στα Μουσεία της χώρας μας και μας καλούν να  γνωρίσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με πρωτότυπο και ψυχαγωγικό τρόπο.

Σας στέλνουμε, λοιπόν, επιλογές μας από διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης καθώς και βίντεο που ελπίζουμε ότι θα σας συντροφεύσουν εποικοδομητικά και ψυχαγωγικά τις ημέρες των εορτών:

  1. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:

https://www.amth.gr/exhibitions/permanent-exhibitions/thessaloniki-makedonias-mitropolis

  • Από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού:

http://www.mbp.gr/el/%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7

  • Από το Μουσείο του Λευκού Πύργου μια σύντομη ιστορία της πόλης μας:
  • Από το τεράστιο υλικό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε την ταινία «Μικρές ιστορίες αναστήλωσης»:

Ο  Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου,

 «ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»