Διάλεξη του Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνου Τοκμακίδη με θέμα: «Η εξέλιξη στην τέχνη της τοπογραφικής αποτύπωσης μνημείων στη Θεσσαλονίκη»

Επιστηµονική Διέλεξη
20-04-2018, ώρα 19:00
«Η εξέλιξη στην τέχνη της τοπογραφικής αποτύπωσης µνηµείων στη Θεσσαλονίκη»

Διάλεξη του Κωνσταντίνου Τοκµακίδη, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Τµήµατος Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ. δΔ
Το Σωµατείο «Φίλοι Μνηµείων Θεσσαλονίκης» και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούν στην επιστηµονική διάλεξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Τοκµακίδη, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 19:00 το απόγευµα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Ο οµιλητής θα αναφερθεί στις διαδικασίες αποτύπωσης µνηµείων της Θεσσαλονίκης όπως εξελίχθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια. Με τον όρο αποτύπωση νοείται η ακριβής και λεπτοµερής καταµέτρηση και καταγραφή όλων των απαραίτητων γεωµετρικών χαρακτηριστικών ενός µνηµείου και είναι µια πρόδροµη διαδικασία, πριν από κάθε επέµβαση αναστήλωσης και αποκατάστασης. Το αποτέλεσµα της αποτύπωσης είναι η κατανόηση του τρόπου δόµησης, ο εντοπισµός µεταγενέστερων επεµβάσεων και αλλαγών και η εµφάνιση όλων αυτών σε σχέδια όψεων, κατόψεων και τοµών, ώστε να είναι αναγνώσιµη η χρήση, η λειτουργία και η πορεία του µνηµείου µέσα στον χώρο και τον χρόνο. Το πρόβληµα της αποτύπωσης των µνηµείων, τέθηκε έντονα στη Θεσσαλονίκη µετά τους σεισµούς του 1978, όταν κλήθηκαν οι µηχανικοί να επέµβουν στα «πληγωµένα» από τον σεισµό µνηµεία. Ο οµιλητής θα αναφερθεί στην αποτύπωση της Αγίας Σοφίας, του Αγίου ∆ηµητρίου και της Κρύπτης, του Προφήτη Ηλία και άλλων µνηµείων της Θεσσαλονίκης που έχρηζαν στερέωσης.
Στη συνέχεια, θα δοθούν παραδείγµατα και για τις πλέον σύγχρονες µεθόδους αποτύπωσης που εφαρµόστηκαν στην Αχειροποίητο, στην Παναγία Χαλκέων, στους Αγίους Αποστόλους, στον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, στην Αγία Αικατερίνη, στον Άγιο Παντελεήµονα, στον Όσιο ∆αυίδ, στη Μονή Βλατάδων, στα τείχη και το Επταπύργιο, στην Ροτόντα, στο Παζάρ Χαµάµ, στο Πασά Χαµάµ, στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείου, στο Αλατζά Ιµαρέτ, στην Καµάρα και στα αρχαία της Βενιζέλου. Ο οµιλητής θα αναφερθεί στην τεχνική της τρισδιάστατης σάρωσης του µνηµείου που χρησιµοποιείται σε αυτές τις αποτυπώσεις, µε την οποία δηµιουργείται ένα τρισδιάστατο ολόγραµµα µε δυνατότητα να ληφθούν όψεις και τοµές σε οποιοδήποτε σηµείο µε ακρίβειες µερικών χιλιοστών του µέτρου. Τέλος, θα επισηµανθούν και οι δυνατότητες που παρέχει η φωτογραφική αποτύπωση µε την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Διαβάστε την πρόσκληση εδώ.

Διαβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *